Coneixes el Cloud Computing?

Coneixes el Cloud Computing?

Si la teva resposta és no, segurament t’equivoques. Anem a enfocar d’una altra manera, tens alguna adreça de correu electrònic? Estem segurs que la majoria de respostes seran afirmatives i, per tant, ja has utilitzat d’alguna manera el Cloud Computing.

Però, què és realment el Cloud Computing o Computació en el núvol? Per contestar aquesta pregunta hem de viatjar una mica al passat: abans si volies utilitzar un programa o programari havies de instal·lar-lo al teu ordinador i si volies fer-lo servir també a l’ordinador d’algun amic, havies de instal·lar-lo al teu ordinador i en el del teu amic . Doncs bé, gràcies al Cloud Computing o, com es diu col·loquialment núvol, això es va acabar ja que tots els programes, aplicacions i / o serveis que necessitis estan instal·lats dins d’un servidor al que pots accedir des de qualsevol lloc i qualsevol dispositiu, sempre que tinguis connexió a internet.

Un servidor, és un ordinador (normalment més potent que els ordinadors convencionals) que conté tota la informació (programes, aplicacions, ofimàtica, vídeos, imatges, arxius de text …) que requereixi el client o la persona que tingui accés a dit ordinador. El Cloud Computing no només ha transformat la vida dels usuaris, també ha transformat radicalment el model de negoci de les empreses ja que ara disposen d’una nova eina que permet accelerar la innovació dels processos i reduir costos.

Si ens centrem en l’àmbit empresarial, hem de tenir clars els tres nivells en què es pot proporcionar el servei Cloud a les empreses:

  • Infraestructura com a Servei (IaaS) és el nivell més alt i el seu objectiu és lliurar la infraestructura de processament que necessiti cada usuari. Per exemple, imaginem que un usuari té 1 màquina virtual en el núvol i necessita augmentar la mida del disc dur, aquest seria el seu servei.
  • Plataforma com a Servei (PaaS) és el segon nivell. Amb aquest servei l’usuari (normalment un desenvolupador) rep una plataforma de processament completa, sense que hagi de comprar maquinari i / o programari, en la qual pot crear, fer funcionar i supervisar tot tipus d’aplicacions.
  • Programari com a Servei (SaaS) és el nivell més baix i la seva funció és permetre l’accés a una aplicació utilitzant un navegador web, sense haver d’instal·lar programes addicionals. Alguns exemples són el correu electrònic o el calendari.

saas-paas-iaas

Finalment, només et cal saber que, depenent de les necessitats de l’empresa o el seu model de servei, podem definir 3 tipus diferents de núvol:

  1. Núvol públic: Els usuaris accedeixen als serveis de manera compartida.
  2. Núvol privat: Aquest tipus de núvol està destinada als usuaris que, per la criticitat de la informació que tenen, necessiten una infraestructura, plataforma i aplicacions d’ús exclusiu per a ells.
  3. Núvol híbrida: És una combinació de núvol públic i privat. L’usuari rep part del servei de manera privada com ara la infraestructura, i una altra part de manera pública, com ara les eines de desenvolupament.
Un cop arribats a aquest punt ja coneixes els conceptes bàsics del núvol. En els nostres pròxims post t’explicarem de manera més detallada els nivells i els tipus de núvol que existeix.
Si tens qualsevol consulta o hi ha alguna cosa que no t’ha quedat clar no ho dubtis, deixa’ns un comentari i et contestarem encantats. Escriu-a info@up2cloud.cat
EL RANSOMWARE VA TANCAR 2016 AMB 638 MILIONS D’INFECCIONS SEGONS SONICWALL. El mercat de cloud a Espanya d'acord amb les estimacions d'IDC
El teu comentari

Comenta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *